Интернет магазин DuckHunt
Кремневая долина, 1 Одесса 65000
+38 (067) 488-17-99 +38 (066) 454-38-37
Магазин
cart icon

Білолобий гусак

014 Білолобий гусак чи білолоба казарка (Anser albifrons) – завдяки своїй значній чисельності та відмінному смаку м'яса бажаний трофей мисливців. Гніздяться ці гуси тільки в тундрі - від півострова Канін та острова Нової Землі до Чукотки. Відмітні ознаки. Білолобий гусак трохи менше сірого гусака. Відрізняється темнішим верхом тіла, білим лобом і білими вершинами кермових, яскравими чорними строкатими на світло-сірому черевці. Короткий дзьоб оранжево-жовтого кольору з білим кігтиком, ноги того ж кольору. Восени самці важать 2,5-3,3 кг, самки-2-3 кг. Політ легший і плавніший, ніж у сірої гуски. Спосіб життя та звички. Дуже товариський птах (крім періоду розмноження). Весняні міграції здійснює великими зграями (до 100-200 особин), зазвичай вночі і на великій висоті, рідше вранці. Восени нерідко летить і вдень. У польоті птахи безперервно перебудовуються та кричать.

015 Весною летить пізніше сірого гусака. У дельті Дунаю та у Приазовських плавнях передові зграї з'являються у середині березня. На початку і середині квітня пролітає на північ від узбережжя Каспію та Аральського моря. Валовий проліт у Підмосков'ї (річка Ока) та у Північному Казахстані – з третьої декади квітня до середини травня. У першій декаді травня прилітає до Тиманської тундри. У середині травня спостерігається на Новій Землі, на Ямалі, під Якутськом та Охотськом, наприкінці травня — на Таймирі та Чукотці. Прилітає в тундру часто по зимі. Зграї нестатевозрілих неодружених гусей прилітають у тундру пізніше, у середині червня. Тут вони збираються на линяння крила, що починається з кінця липня. У період весняного прольоту в місцях, багатих на корми, робить тривалі (10—20 днів) зупинки для годівлі. Такі місця відомі в європейській частині Союзу: Манич, Ока, В'ятка та ін. Гуси прилітають у тундру дуже вгодованими і навіть жирними, що властиво майже всім водоплавним, що гніздяться на Крайній Півночі.

Через 10-15 днів після прильоту парами гуска відкладає 3-7, частіше А-5 білих з палевим відтінком яєць, вагою близько 100-200 г. Гнізда споруджують на землі, по берегах річок, озер і боліт. Насиджує самка 26-28 днів ; самець тим часом тримається біля гнізда.

Молоді гуси піднімаються на крило у середині серпня. До кінця серпня всі старі та молоді гуси перелинують і збираються у великі зграї, готуючись до відльоту на південь.

З Таймиру та Гданського півострова відлітають на початку вересня. У другій половині вересня в масі з'являються на півдні Західного Сибіру та у Північному Казахстані. Восени також роблять тривалі зупинки (до 20-25 днів) для годівлі, але не там, де навесні. У Заураллі місця осінньої концентрації білолобого гусака відомі на озері Челкар поблизу Уральська, на багатьох озерах Кустанайської області (озері Тенізсор, Сари-Копа, Наурзукмські озера, Тюнтюгур та ін.), На озері Кургальджин в Целиноградській області. На цих озерах гуси тримаються тисячами до кінця жовтня.

016 Вилітають годуватися на просяні та пшеничні поля іноді за 75 км. У вересні, коли ще спекотна погода, денний графік перельотів гусей має особливості. Полетівши з озера вдосвіта, гуси повертаються на водопій опівдні і ефектно пікірують з великої висоти на середину озера. Потім птахи після 2-3-годинного відпочинку знову летять із криками на поля і повертаються на нічліг у глибокій темряві. Пізніше, у жовтні, коли помітно похолодає, гуси не п'ють воду опівдні та повертаються на озеро лише пізно ввечері. Зимує від Англії та Середземного моря на схід до Південного Китаю та Японії. У нас, зимує у значній кількості по Чорноморському узбережжю та на півдні Каспію. Білолобі гуси — переважно наземні птахи і до води, як правило, прилітають тільки на водопій. Білолобий гусак чудово ходить і бігає по землі, на воді його можна побачити набагато рідше. Однак він непоганий плавець і чудово пірнає у момент небезпеки. Багато в чому спосіб життя білолобих гусей схожі з гуменниками. Як правило, полюють на них у період осіннього прольоту з місць гніздування на місця зимівлі. Часто гуси, мігруючи на великі відстані, зупиняються в тих самих місцях протягом багатьох років, а місцями їх зупинок служать малодоступні відкриті водойми або їх прибережні частини. Перший раз ці птахи відлітають на годівлю на світанку, потім відлітають до водойми, повторно летять після полудня, ближче до 16.00-17.00 і повертаються вже в сутінках. Враховувати потрібно ще й те, що гуси – птахи дуже обережні і, за найменшої зміни обстановки, вони повертають зі свого шляху. На місцях перельотів, де птахи відносно низько летять над землею, виставляють опудала або профілю гусей, будують скрадок, його потрібно розташувати не дуже близько до місця їхнього годівлі та відпочинку. Так як гуси швидко засвоюють небезпеку, не потрібно полювати зі скрадка на протязі всього дня - птахи просто почнуть облітати його. Досить спробувати щастя на вечірніх та ранкових зорях.