Интернет магазин DuckHunt
Кремневая долина, 1 Одесса 65000
+38 (067) 488-17-99 +38 (066) 454-38-37
Магазин
cart icon

Червонозоба казарка – вид, що зникає

017 Червонозоба казарка (Branta ruficollis) - рідкісний вид, що охороняється, який гніздиться тільки на території Росії, на півостровах Ямал і Таймир. Занесена до Червоної книги Росії та України. Червонозобу казарку не сплутаєш ні з яким іншим видом водоплавних. Це найменший і ошатний вигляд гусей. Крім дрібних розмірів (вона лише з крякову качку; довжина тіла близько 55 см, а вага близько 1 кг) птицю відрізняють масивна голова на щільному тулубі, короткий дзьоб і яскраве строкате забарвлення оперення. Переважає чорний колір, але передня частина шиї, горло, зоб і плями з боків голови – темно-червоні, а плями перед очима, вузькі смуги на шиї та зобу, широкі смуги з боків тіла та підхвість – білі. Дзьоб та ноги у дорослих птахів чорні, у молодих темно-бурі. Молоді, крім того, відрізняються від дорослих більш тьмяним забарвленням всього оперення.

Пухові пташенята зверху жовтувато-сірі, знизу жовтуваті. На місця гніздування прилітають у червні, пізніше більшості гусей, відлітають у вересні. Гніздиться червонозоба казарка переважно на високих ділянках тундри та лісотундри, поблизу води. Часто гнізда червонозобої казарки, як і у білолобої гуски, розташовуються по сусідству з гніздами сокола-сапсана та мохноногого канюка. Сусідство сокола-сапсана вигідне червонозобій казарці, оскільки сапсани не підпускають до свого гнізда хижаків, небезпечних для неї.

Основною їжею червонозобих козарок служить трав'яниста рослинність. Пізній приліт в тундру пов'язані з пізнім появою у ній зелені. Ніжними пагонами трав харчуються і пташенята.Кладка їх складається з 3-6 зелених яєць. Насиджує одна самка, самець тим часом знаходиться поблизу гнізда. Пташенята з'являються протягом липня. Після появи пташенят виводок разом із батьками залишає гніздо і переміщається на порослі свіжою травою ділянки тундри. Осінній відліт починається близько 10 вересня, його розпал падає приблизно на середину, а кінець – на останні дні цього місяця.

018 На батьківщині червонозобі казарки бувають всього лише 93-113 днів на рік. Як дорослі птахи, так і пташенята багато часу проводять на воді, добре плавають і пірнають. Годуються вони тільки на суші. У повітрі вони часто не дотримуються певного "гусячого" ладу, а летять, "клубаючись", як качки. Червонозобої казарки не особливо агресивні, тривале переслідування переможеного противника для них нехарактерне. Зазвичай демонстрацію агресії тривалістю від кількох секунд до півхвилини можна спостерігати навесні, коли йде відновлення старих та утворення нових шлюбних зв'язків, а також поділ територій між парами. У цей же період самці червонозобих козарок починають займатися "саморекламою", влаштовуючи одно-двохвилинні демонстрації. Під час саморекламування птах приймає поперемінно, вертикальну, горизонтальну позу. При цьому самець повинен стежити, щоб його голова в жодному разі не була спрямована на самку, що знаходиться поблизу, інакше та може вважати, що їй загрожують. Ритуал, який символізує консолідацію шлюбної пари, це тріумфальна церемонія. Вона починається атакою на реального або уявного супротивника, а потім обидва птахи приймають горизонтальні пози і поперемінно кричать кожен свою вокальну партію, що зливається в дует. Особливість дуету червонозобих козарок полягає в тому, що на кожен крик самця припадає по два крики самки. Трапляється, що самець починає тріумфальну церемонію, коли самка зайнята іншою важливою справою, наприклад, їжею. Тоді вона мляво реагує на запрошення та, не приймаючи горизонтальної пози, обмежується підкрикуванням.

Обмежений ареал червонозобій казарки і скорочення її чисельності, що спостерігається, викликають тривогу за подальшу долю цього цінного вигляду. Необхідні заходи щодо його охорони. Полювання на неї повсюдно заборонено. У Міжнародній Червоній книзі червонозоба казарка має статус виду, якому загрожує небезпека повного зникнення. Називають кілька основних причин падіння чисельності козарок, які мають як природний, і антропогенний характер. У російських джерелах однією з головних таких причин називають промислове освоєння російської Півночі, у тому числі освоєння родовищ нафти та газу, інтенсифікацію рибальства, інтенсивне використання гідролітаків, моторних човнів та іншої техніки. Джерела вказують, що зменшення факторів занепокоєння наприкінці 1980-х років благотворно позначилося на загальній кількості птахів. 019 Інший важливий чинник пов'язаний з інтенсивним цивільним будівництвом та розвитком туризму в основних місцях зимівель та відпочинку в період міграції, які призвели до суттєвого погіршення кормових якостей біотопів, та у ряді випадків до їх зникнення. Цьому також сприяв перерозподіл посівних площ із пшениці на інші, більш прибуткові, зернові та енергетичні культури, а також виведення земель із сільськогосподарського обороту. Тривалий час пролітні казарки значно страждали від браконьєрів, особливо з урахуванням їхньої більшої довірливості до присутності людини в порівнянні з гусями та багатьма качками. У свій час практикувався вилов козарок для колекцій зоопарків, що також негативно позначилося на чисельності їх популяції. Як декоративний птах червонозоба казарка здавна високо цінувалася і утримувалась у неволі. Зображення цих гусей були виявлені на єгипетських папірусах, і цілком можливо, що вже давні єгиптяни утримували їх і милувалися ними. На початку XVIII століття царськими указами до Сибіру вирушали спеціальні посилні для привезення до столиці "червоних гусков". Донедавна, доки не було освоєно їх розведення в неволі, червонозобі казарки дуже високо цінувалися як об'єкт зоекспорту; наприклад, за кілька пар їхні радянські зоопарки отримали і слона, і людиноподібних мавп. У неволі розлучаються вони гірше за інші види гусей.