Интернет магазин DuckHunt
Кремневая долина, 1 Одесса 65000
+38 (067) 488-17-99 +38 (066) 454-38-37
Магазин
cart icon

Сірий гусак

041 Сірим гусем називають його старовинні пісні та називають вірно. Він справді сірий і відрізняється від гуски тільки тим, що спина його темніша, груди або зоб покриті чорнуватими цятками, і сам він трохи менший. Важать ці птахи 3-5 кг. Сірий гусак вважається прабатьком домашніх гусей. Тому домашні гуси, переважно білі чи пегі, бувають іноді схожі оперенням на диких.

В Україні сірий гусак гніздиться здебільшого у дельті Дністра та Дунаю та у незначних кількостях у заплаві лівобережних приток Дніпра степової зони. У дельті Дністра сірий гусак живе у міжріччі Дністра та Турунчука, а також у плавнях, розташованих на північному березі Дністровського лиману. У дельті Дунаю область гніздування цього виду розташована в плавнях Кілійського району та на території Дунайського біосферного заповідника.

Найбільш важливими стаціями є плавні та прилеглі до них луки. Саме в плавнях проходять періоди розмноження, линяння, вирощування потомства. Луги ж потрібні цьому виду навесні, і особливо в перші 10 днів після появи пташенят. Можна сказати, що на півдні України сірий гусак веде осілий образ життя, залишаючи дельту лише на нетривалий час. Якщо взимку немає тривалі зниження температури, частина птахів місцевої популяції залишається тут на зимівлю.

Весняний приліт сірих гусей на півдні України розпочинається наприкінці лютого, масовий – у першій половині березня. Восени приліт сірих гусей із північних районів спостерігається у другій половині вересня. Вони перебувають тут від 2-х тижнів до 1,5 місяця, намагаючись триматися на відкритій воді, подалі від берега, разом із птахами місцевої популяції. Основні міграційні напрями: восени – південно-західний, навесні – північно-східний.

042 У дельтах Дунаю та Дністра гуси, як правило, гніздяться у плавнях. При цьому ними використовуються 3 типи стацій: чагарник, очерет, рогоза. Стебла цих рослин є основним будівельним матеріалом для гнізда.

До спорудження гнізд сірі гуси приступають у березні приблизно за тиждень до відкладання яєць. Тростинні гнізда будуються серед не дуже густої тростини. Там, де буде гніздо, гуска вищипує очерет. «Пеньки», що залишилися, використовуються як основа для гнізда. Очеретяні гнізда влаштовуються в густих чагарниках на заломах очеретів, що використовуються як основа гнізда. У розріджених плавнях щільність гніздування становить приблизно 10 гнізд на 1 км2, у суцільних чагарниках – 1 гніздо на 2 км.

Насиджування триває 28-30 днів. Про пташенят дбають обидва батьки. Перший день гусята зазвичай проводять у гнізді. У наступні два дні роблять невеликі прогулянки. Потім перебираються на мілководді, або на сухі острівці в плавнях і повертаються в гніздо тільки на ніч.

На початку липня молоді гуси вже піднімаються на крило. До цього часу вони збираються разом з батьками та птахами, які не виводили потомство, і починають здійснювати перельоти у пошуках корму.

Ліняють сірі гуси тут же у плавнях, не утворюючи значних скупчень. Першими линяють птахи, які не брали участь у розмноженні (з кінця квітня по червень). Гуси, які мали виводки, линяють після появи пташенят (з початку травня до кінця червня).

043 Провесною сірі гуси харчуються зеленими рослинами, що перезимували, пізніше - вегетативними частинами дикорослих трав. Годуються у водоймах (плавнях, прибережних озерах) та на затоплених луках. Поїдають сходи злаків, у плавнях -ряску, пагони очерету. Наприкінці весни, коли активізується зростання зеленої маси, гуси годуються дикими злаками, осоковими.

Молоді гуси на початку літа поїдають насіння осок, очерету, щоголовника, вівсюга. На початку серпня гуси починають здійснювати кормові міграції на поля, засіяні кукурудзою, горохом, пшеницею, соняшником.

Полювати на сірого гусака значно складніше, ніж на качок. Гуси – обережніші і підібратися до них хоча б на «далекий постріл» практично неможливо. Тому основний спосіб полювання на них – стрілянина на перельотах.

Для того щоб таке полювання виявилося успішним, необхідно попередньо визначити місця годівлі, відпочинку та повітряні маршрути гусей. Там, де птахи ночують, годуються, залишаються пір'я, послід та інші сліди їхнього перебування.

Результативність полювання визначається правильним вибором місця засідки та вмінням спорудити та замаскувати «скрадок». Залежно від умов місцевості гусей підстерігають на суші, на воді чи прибережних чагарниках. Використання опудал гусака на таких полюваннях, збільшить шанси добути гусака, тим більше, що зараз сучасному мисливцеві, гусячі опудала надані на ринку у великому асортименті та у високій якості.

Найкраще місце для укриття - яке-небудь височина, розташована на шляху прольоту гусячої зграї. Гуси, пролітаючи над горою, зазвичай знижуються. Особливо низько, вздовж самого схилу, вони летять при сильному зустрічному вітрі.

Іноді полюють на сірих гусей нагоном. При цьому загонщику необхідно обігнути на великій відстані гусей, що пасуться в полі і, йдучи ніби повз них і разом з тим потроху наближаючись, рушити їх з місця. Найчастіше гуси піднімаються проти вітру, що слід враховувати, розставляючи стрільців і вибираючи напрямок нагону.

044 Окрім сірої гуски, в Україні дозволено полювання на гуменника та казарку білолобу. Ці останні два види на території України не гніздяться, іноді зимують на Азово-Чорноморському узбережжі. Полюють на гуменника та казарку білолобу переважно під час прольоту восени.

Іноді під час прольоту в Україні можна зустріти гусака-пискульку та червонозобу казарку. Обидва ці види занесені до Червоної книги, полювання на них заборонено.

Гусак пискулька за забарвленням оперення схожий на білолобу казарку, але помітно дрібніший. У птаха цього велика біла пляма на лобі (у молодих птахів такої плями немає), навколо очей вузьке жовте кільце. Загальний колір оперення буро-сірий, на черевці чорні поперечні плями, підхвість біле.

Казарка червонобоба за розмірами ненабагато більша за крякову качку. Шия, спина та черевце чорні, горло та зоб світло-каштанового кольору. Підхвість, смуга на боці і пляма біля дзьоба білі.