Интернет магазин DuckHunt
Кремневая долина, 1 Одесса 65000
+38 (067) 488-17-99 +38 (066) 454-38-37
Магазин
cart icon

Вовк

Вовк (Canis lupus) схожий на великого, довгоногого, худорлявого собаку з хвостом, опущеним вниз, а не загнутим до верху. При більш уважному розгляді відмітними ознаками вовка виявляються такі: худорлявий тулуб, черево підтягнуте, тонкі ноги, хвіст покритий довгою шерстю і висить до п'ят. Морда здається витягнутою та загостреною; широкий лоб спускається круто вниз, очі розташовані косо, вуха завжди стоять. Вовна вовка як за кольором, так і за довжиною волосся досить різноманітна, що залежить від клімату місцевості, де він живе. Колір вовни зазвичай чалий або сіро-жовтий з домішкою чорного волосся; на нижній частині тіла забарвлення це світліше і переходить іноді в білувато-сірий. Влітку колір тварини з рудуватим відтінком, а взимку - з жовтуватим. У північних країнах переважає білий відтінок, а південних — чорний. 003

Лоб у вовка сірувато-білий, морда сірувато-жовта з домішкою чорного, губи білуваті, щоки жовті, іноді з неясними чорними смужками, густий підшерстя жовтувато-сірий. Вовк живе майже по всій Європі, але в населених місцях цієї частини світу вже зник. Стародавні знали вовка дуже добре. Багато грецьких і римських письменників говорять про нього не тільки з огидою, яку вовк завжди збуджував у них, але також і з прихованим страхом перед уявними таємничими і чаклунськими властивостями цієї тварини.

Вовк живе як на значній висоті в горах, так і в низинах і тримається переважно в малонаселених і спокійних пустках, іноді в густих лісах, іноді в болотистих місцевостях, де багато чагарників, а на півдні в степах. Він влаштовує ліжко в чагарнику, частіше на краю лісу, ніж у його глибині, на сухих купинах у болотах, у очереті, на кукурудзяних полях, а в Іспанії навіть на хлібних полях, часто поблизу сіл. Взагалі він уникає людських поселень набагато менше, ніж зазвичай думають, але дуже обережний, ховається і не показується, поки сильний голод не змусить його вирушити за здобиччю. Коли вовки не мають маленьких дитинчат, вони рідко живуть постійно на одному місці. Навесні і влітку вовк живе самотньо чи попарно, восени — цілою сім'єю, а взимку ці хижаки збираються іноді в зграї, величина яких залежить від умов тієї місцевості, де вони живуть. Якщо вовк і вовчиця утворюють пару, їх союз практично будь-коли розпадається; навесні ж пари утворюються обов'язково; у великих зграях самці переважають.

Раз зібравшись у велику зграю, вовки тримаються разом, допомагають один одному при нападі на видобуток і скликають інших вовків своїм виттям. Втім, вовк робить свої мандрівки як у зграях, так і поодинці. Під час цих мандрівок вовки пробігають за одну ніч від 40 до 70 кілометрів. Взимку досить часто, а при глибокому снігу майже завжди зграї вовків йдуть гуськом, причому тварини йдуть один за одним, ступаючи по можливості в той же слід (це роблять і рисі), так що навіть і досвідченому мисливцю важко буває дізнатися, з якої кількості вовків складається зграя. Вранці якась лісова хаща служить притулком зграї хижаків; наступної ночі подорож триває; іноді ж вовки повертаються назад. Навесні після течки зграї роз'єднуються, і вагітна вовчиця відшукує разом із вовком своє колишнє логово, де вона народить і виховує вовченят.

Рухливість і сила вовка призводять до посиленого обміну речовин у його організмі, отже, йому потрібно більше їжі, у результаті цей хижак скрізь, де з'являється, винищує безліч доступних йому тварин. Найулюбленішу видобуток вовка складають досить великі домашні та дикі тварини, як ссавці, так і птахи, але він задовольняється іноді і дрібними тваринами, їсть навіть комах, не нехтує, як кажуть, і рослинною їжею, наприклад, кукурудзою, динями, гарбузами, огірками , картопля. Вовк через свою кровожерливість винищує набагато більше тварин, ніж йому потрібно для харчування.

Влітку вовк не приносить стільки шкоди, як узимку, тому що влітку в лісі, крім травоїдних, він знаходить багато іншої їжі: ловить лисиць, їжаків, мишей, різних плазунів та їсть рослинну їжу. У цей час він нападає хіба що на дрібну худобу, яка без належного нагляду пасеться поблизу місць її проживання. Дичини винищує він дуже багато: загризає лосів, оленів, козуль, знищує зайців свого району — і, якщо цієї дичини багато, рідко нападає на велику худобу. Падаль їсть особливо охоче і в тих місцях, де живе разом з риссю, під'їдає за нею всі недоїдки. Восени і взимку стає набагато небезпечніше, оскільки постійно бродить навколо стад, що пасуться, і нападає як на велику, так і на дрібну худобу, проте остерігається дорослих коней, корів і свиней, коли вони йдуть стадом, а вовки ще не зібралися в зграї. На початку зими він дедалі ближче підходить до сіл і міст, а в маленьких містечках полює на собак, які часто становлять у деяких місцях єдиний його видобуток.

004 Під час пошуків видобутку вовк виявляє таку саму хитрість, як і лисиця, від якої відрізняється головним чином нахабством. Він наближається до обраної жертви з усією можливою обережністю, дотримуючись, так би мовити, всіх правил полювання; непомітно підкрадається якомога ближче до тварини, спритним стрибком вистачає її за горло і валить на землю. На лісових стежках він іноді цілими годинами чекає видобуток, наприклад оленя або козулю, а в степових місцевостях точно так само терпляче підстерігає байбака, що сховався в нірку. Він іде слідом звіра з безпомилковою впевненістю. Коли вовки полюють зграями, то вміють дуже добре розподіляти між собою обов'язки: частина зграї женеться за здобиччю, інша перерізає їй шлях і загризає.

Коні стають дуже неспокійними, коли чують вовка; всі інші домашні тварини, за винятком собак, тікають, як тільки здалеку почують наближення їх головного ворога. Для хороших собак немає більшого задоволення, ніж полювання на вовків. Дуже часто маленькі пси виявляються запеклішими ворогами цього хижака, ніж великі, але недостатньо сміливі собаки. Інші домашні тварини вміють захищатися від вовка.

Вовку властиві багато якостей собаки: він так само сильний і наполегливий, органи почуттів у нього так само добре розвинені, крім того, він дуже розумний. Його зір, слух і нюх однаково добре розвинені. Стверджують, що він не тільки добре чує сліди, а й навіть відчуває запах на великій відстані. Вистежуючи видобуток, він зазвичай виявляє велику обережність, щоб не потрапити в якусь пастку. Він ніколи не виходить із засідки, поки не впевниться в тому, що йому ніщо не загрожує.

Зовсім інакше поводиться вовк, коли його мучить сильний голод; тоді він забуває всяку обережність і стає не тільки сміливим, а й нахабним. Для голодного вовка більше немає небезпеки; він нічого не боїться і його нічим не можна злякати.

У старих вовчиць тічка починається наприкінці грудня і продовжується до середини січня; у молодших вона починається пізніше, наприкінці січня, і продовжується до половини лютого. Схвильовані пристрастю самці в цей час гризуться між собою через любов самки. Після 63-64 днів вагітності, так само приблизно, як у великих порід собак, вовчиця виробляє світ у відокремленому місці лісу від трьох до дев'яти вовченят, частіше чотири-шість. Вовчиця вибирає для своїх цуценят сухе лісисте місце на болоті, куди люди та худоба майже не мають доступу; на півдні Європи вовчиці влаштовують своє лігво у спеціально викопаних ямах, під корінням дерев або в розширених норах лисиць та борсуків. Вовченята залишаються сліпими 21 день, ростуть спочатку повільно, згодом дуже швидко, поводяться як молоді собаки, весело граються і б'ються між собою, як щенята, і їхнє виття і гавкіт чути здалеку. Вовчиця поводиться з ними дуже ніжно, лиже і чистить їх, дуже довго годує молоком, потім приносить їм багату їжу, що відповідає ступеню їх розвитку, і старанно приховує від сторонніх очей. Якщо сімейству загрожує якась небезпека, то вовчиця переносить у пащі по черзі своїх дитинчат в інше, більш затишне місце. Молоді вовки зростають до третього року, коли стають здатними до розмноження. Ймовірно, вовки можуть прожити 12-15 років; багато хто з них помирає від голоду, інші гинуть від безлічі хвороб, яким вони схильні точно так само, як і собаки.